kathedraal Notre-Dame Straatsburg

De Notre-Dame van Straatsburg is wereldberoemd vanwege de architectuur (m.n. westgevel) en de spraakmakende beeldhouwwerken en glas-in-loodramen. Van alle bezienswaardigheden van Straatsburg is deze uit roze zandsteen opgetrokken kathedraal het beroemdste. Bovendien behoort het tot de topattracties van de Elzas.

Bouwgeschiedenis; van romaans naar gotisch

In 1015 startte de bouw van de Notre-Dame van Straatsburg. Van gotiek was toen nog geen sprake. De oudste delen zijn dus gebouwd in de romaanse stijl. Deze romaanse kerk is bijna geheel vervangen door gotisch herbouw. Tot de romaanse delen, die behouden zijn, behoren de vieringtoren, de crypte en gedeeltes van het koor en het dwarsschip. Het oudste portaal, Portail de l’Horloge (13de-eeuw), geeft vanuit het zuiden toegang tot het dwarsschip (foto rechtsonder). Het bevat een schitterend dertiende-eeuws timpaan waarop de Dood van Maria is afgebeeld.
kathedraal-straatsburg

Op de linker foto zie je de romaanse vieringtoren en het gotische schip. Het huidige schip werd rond 1240 gebouwd ter vervanging van een romaanse exemplaar. Doordat de gotische herbouw plaats vond op romaanse fundamenten is de breedte i.v.m. andere gotische kerken ruim t.o.v. de lengte. Bovendien kon het schip niet hoger worden dan de Romaanse vieringtoren. In 1439 werd de gotische herbouw afgesloten met de torenspits van de westgevel.

Westgevel

Rond 1275 begon de bouw van de westgevel. Onder leiding van de architect Erwin von Steinbach (1244-1318) werd er gebouwd tot en met de galerie van de apostelen. Deze galerie bevindt zich boven de rozetvenster.

notre-dame-straatsburg

De westgevel is zeer rijkelijk versierd met fijn maaswerk en beeldhouwwerken. Tussen het voorste maaswerk en de muur is open ruimte. Deze ruimte is gedeeltelijk opgevuld met beelden en maaswerk. Zo ontstaat een gelaagd effect. De drie portalen zijn rijkelijk met beeldhouwwerk versierd.

De toren van de Westgevel

Oorspronkelijk waren er twee torens aan de Westgevel gepland. In 1439 werd één torenspits gebouwd onder leiding van Johannes Hültz uit Keulen. Aan de basis is de spits achthoekig. Het telt zes verdiepingen van opengewerkt traptorentjes en eindigt in een dubbel kruis. De spits torent 142 meter boven de grond uit. Het terras ligt op een hoogte van 66 meter en biedt een fantastisch uitzicht over Straatburg en de wijde omgeving (Rijnvlakte, Zwarte woud, Vogezen).

glas-in-loodramen

De kathedraal van Straatsburg heeft prachtige glas-in-loodramen uit de 12de, 13de en 14de eeuw. Hoogtepunten vormen de glas in loodramen van de twee roosvensters uit de 12e en 13e eeuw. Het maaswerk is eveneens schitterend. In de 2e W.O. is het glas in veiligheid gebracht.

kathedraal-straatsburg-pilier-des-anges-en-astronomisch-uurwerk

Interieur

Het interieur herbergt vele bezienswaardigheden. Daartoe behoren de beeldjes van Hans Hammer op de preekstoel in het schip. Ze zijn een schoolvoorbeeld van flamboyante gotiek. Het aan het triforium verankerde orgel heeft een gotische orgelkast uit de 14de-15de– eeuw. De Pilier des Anges (rechter bovenstaande foto) is rond 1230 gebouwd. Daarnaast bevindt zich een astronomische klok die rond 1570 is gebouwd. In het musée de l’Oeuvre de Notre-Dame (zie musea Straatsburg) zijn meerdere schatten te vinden die zich voorheen in deze kerk bevonden.

Geef een reactie