Carcassonne

Carcassonne, één van de mooiste steden van Frankrijk, ligt in het departement Aude in de streek Languedoc-Roussillon. De bovenstad is de grootste burcht van Europa. In het hoogseizoen is het daar zeer druk. Aan de voet van de middeleeuwse vesting liggen wijngaarden en de benedenstad. In de benedenstad zijn hotels, vakantiehuizen, appartementen en villa’s gelegen. Ook in het omringende landschap zijn diverse typen vakantie- accommodaties te boeken. In de omgeving van Carcassonne liggen bovendien ook enkele campings.

Carcassonne

Carcassonne is voorzien van een dubbelle omwalling met kantelen en veel torens. In de Lices, de ruimte tussen de wallen, oefenden boogschutters en werden toernooien gehouden. Ook werden hier bouwmaterialen opgeslagen. De stadswallen zijn in de dertiende eeuw gebouwd onder Lodewijk VIII, Lodewijk IX en Filips de Stoute. De belangrijkste toegang vormt Porte Narbonnaise (linker onderstaande foto). Dit was de enige stadspoort waar wagens door konden. Binnen de muren staan veel middeleeuwse gebouwen. Kronkelende steegjes met charmante monumenten en gezellige pleintjes wisselen elkaar af. Aan winkels met ambachtelijke spullen en souvenirs is geen gebrek.

Carcassonne; Porte Narbonnaise & lices

Het grafelijke kasteel van Carcassonne, Château Comtal ,dateert uit de twaalfde eeuw (onderstaande foto). Het is een vesting binnen de stadsmuren. In de dertiende eeuw werd het kasteel omgebouwd tot citadel. Deze verbouwing was het gevolg van de aansluiting van Carcassonne bij het Koninklijke domein in 1226. Lodewijk IX (1226-1270) liet  een slotgracht graven en een halfrond ravelijn bouwen. In Château Comtal zijn onder meer gevangeniscellen, wachttorens en het Musée Lapidaire (een collectie met voorwerpen en kunst vanaf de Romeinse tijd) te bezichtigen.

Carcassonne; chateau Comtal en straatje

Basiliek Saint-Nazaire heeft een zeer fraaie gotische koorafsluiting. Tussen schitterende glas-in-loodramen uit de dertiende en veertiende eeuw staan mooie beelden. Het oudste onderdeel van de huidige kerk is het romaanse schip uit de elfde eeuw. Ook bezienswaardig is de Belegsteen, waarop in reliëf waarschijnlijk het beleg van Carcassonne in 1209 staat afgebeeld. Het Canal du Midi (tussen Toulouse en Sète, via Carcasonne) staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco omwille van haar sluizencomplexen.

Carcassonne; o.a. basilique St-Nazaire

Tip; Twee stedentrips vanuit één locatie; combineer Carcassonne met Narbonne

Met de auto is Narbonne vanuit Carcassonne te bereiken in 40 minuten. Aangezien beide steden over een station beschikken is het ook mogelijk deze steden per trein te bezoeken. Omdat Carcassonne wordt beschouwd als de mooiste stad van Aude ligt het voor de hand om Narbonne te bezoeken vanuit Carcassonne. Daar staat tegenover dat Narbonne minder toeristisch is en toch ruimschots is voorzien van terrasjes, restaurants en winkels. Beide steden beschikken over een ruim aanbod aan hotels, appartementen, vakantiehuizen en villa’s. Narbonne ligt bovendien dicht bij het strand en de Middellandse Zee. Overigens beleef je de stad waarin je een accommodatie boekt het beste. Daardoor valt er ook wat van te zeggen om in beide steden te overnachten. Overigens ligt het prachtige Toulouse ook maar op 1 uur rijden (auto) van Carcassonne verwijderd.

Carcassonne narbonne

boeken tip;

[bol_product_links block_id=”bol_57499a5b7114c_selected-products” products=”1001004010922578″ name=”Carcassonne” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Carcassonne en Viollet-Le-duc

De fortificaties van Carcassonne werden overbodig door het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 en veranderde wapentuig. De bovenstad raakte daardoor in verval. Halverwege de negentiende eeuw waren er plannen om de vesting te slopen. Viollet-Le-Duc  (1814-1879) bekommerde zich over deze historische stad. Hij restaureerde de vesting en monumenten in zowel de bovenstad als de benedenstad. Viollet-Le-Duc heeft overigens veel belangrijke Franse monumenten gerestaureerd, waaronder de Sainte-Chapelle en Notre-Dame van Parijs. Ondanks dat hij belangrijke historische gebouwen behoede van teloorgang wordt er tegenwoordig ook vaak kritisch naar zijn restauraties gekeken. Dat is ook het geval met Carcassonne. Dit komt doordat hij niet puur reconstrueerde vanuit historische kennis. Hij hield ruimte over om vanuit zijn verbeelding en opvattingen over het verleden zaken toe te voegen.

Geef een reactie