De meest bezienswaardige tuinen en parken van Parijs

Tip: Parijs met kerst

Parijs heeft veel openbare tuinen en parken. Onderstaande groenvoorzieningen zijn bezienswaardigheden op zichzelf. Bovendien zijn het heerlijke plaatsen om te picknicken. De drie bovenste parken zijn een oase van rust  midden in het drukke centrum van Parijs. Jardin des Tuileries heeft haar oorsprong in de zestiende eeuw, Jardin de Luxembourg en Jardin des Plantes zijn in de zeventiende eeuw aangelegd. Het aan de randen van Parijs gelegen Bois de Boulogne en Bois de Vincennes waren aanvankelijk bossen. Zij zijn in de negentiende eeuw omgevormd tot een park naar Engels voorbeeld. Napoleon III nam voor beide projecten Adolphe Alphand aan. Beide parken zijn totaal anders vormgegeven dan de oudere Parijse exemplaren. In plaats van symmetrie is er gekozen voor slingerende paden en een natuurlijk ogend concept. In de twintigste eeuw zijn ook groenvoorzieningen aan Parijs toegevoegd. Zeer bekend is Parc de la Villette.

Jardin des Tuileries

Dit symmetrisch park is ontworpen door André le Notre (1613-1700). Tot mei 1871 behoorde het bij het Tuilerieënpaleis. Jardin des Tuileries ligt op een geweldige locatie tussen het Louvre en Place de la Concorde in. Één lange zijde loopt parallel aan de Seine. Vanuit de tuin kan je o.a. Musée d’Orsay zien aan de andere kant van de Seine. In dit park staan veel beeldhouwwerken met als hoogtepunt kunstwerken van Aristide Maillol, Auguste Rodin, Max Ernst en Henry Moore. Richting Place de la Concorde worden de Tuileriën afgesloten door Musée de L’Orangerie

jardin-des-tuileries

Jardin de Luxembourg

Deze tuinen zijn aangelegd in opdracht van Maria de’Medici  (1575-1642). Zij liet ook het Palais du Luxembourg bouwen. In tegenstelling tot het paleis, dat naast Franse ook duidelijk van Florentijnse invloeden heeft, zijn de tuinen een zuiver voorbeeld van de Franse tradities. Symmetrie speelt een grote rol in het ontwerp. De hoofdas wordt geflankeerd door een groot achthoekig bassin.

Jardin-de-Luxembourg

jardin-de-luxembourg

Jardin des Plantes

Deze botanische tuin werd in 1626 aangelegd als koninklijke medicinale tuin door artsen van Lodewijk XIII. De grote collectie planten en bomen komen vanuit de hele wereld. Diverse exemplaren zijn van bijzondere waarde dankzij hun ouderdom. In kassen staan exotische soorten die niet in ons klimaat overleven. De rotstuinen bevatten planten uit allerlei windstreken (de Alpen, Corsica, Himalaya en Marokko).De Jardin des Plantes is voorzien van een natuurhistorisch museum  (Musée National d’Histoire Naturelle). Ook is er een dierentuintje, Le Ménagerie. Zie voor meer informatie over dit park en haar bezienswaardigheden  www.jardindesplantes.net (fr).

Parijs-Jardin-des-Plantes

Parc de la Villette

Het twintigste-eeuwse Parc de la Villette ligt aan de rand van het negentiende arrondissement. Het is vanaf 1984 aangelegd naar het ontwerp van Bernard Tschumi. In dit fraaie park staan gebouwen die een belangrijke functie hebben in het kader van kunst of wetenschap. Dit gebied was voorheen voorbehouden aan abattoirs en veemarkten. De voormalige veehal is omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte en draagt nu de naam Grande Halle. De belangrijkste bezienswaardigheid ter plaatse is Cité des Sciences et de L’Industrie, een zeer uitgebreid wetenschapsmuseum. In Cité de la Musique is o.a. Le Musée de la Musique ondergebracht. Zénith is een grote polyester tent waar popconcerten worden gehouden. Gezinnen uit heel Parijs komen massaal naar de grote kinderspeeltuin.

Bois de Vincennes

Het Bois de Vincennes ligt in het twaalfde arrondissement. Het was oorspronkelijk een koninklijk jachtterrein. Daaraan herinnert het Château de Vincennes. De veertiende-eeuwse donjon en de gotische kapel behoren tot de interessantste middeleeuwse bezienswaardigheden van Parijs. Het bos is in de negentiende eeuw door landschapsarchitect Adolphe Alphand omgevormd tot een gigantisch park. Parc Florial is een onderdeel van Bois de Vincennes. Zoals de naam aangeeft bestaat dit onderdeel hoofdzakelijk uit bloementuinen. Daarin zijn enkele moderne beeldhouwwerken (o.a. Calder, Giacometti) tentoon gesteld. Bovendien staat er een grote speeltuin. Het uitgestrekt Bois de Vincennes bevat ook meren, een paardenrenbaan en een zeer grote dierentuin (Le Parc Zoologique de Paris). Van Palmzondag (de zondag voor Pasen) tot eind mei vindt in dit park de grootste kermis van Frankrijk plaats. Zie voor meer informatie www.vincennes-tourisme.fr

Bois de Boulogne

Dit 865 hectare grote park ligt tussen de westelijke rand van Parijs en de Seine in (16de arrondissement). Het Bois de Boulogne is halverwege de negentiende eeuw opnieuw ingericht in opdracht van Napoleon III. Het Hyde Park in Londen was het grote voorbeeld van dit project waaraan Haussmann en Adolphe Alphand hebben deelgenomen. Het park bevat o.m. meren, watervallen, gazons en bloementuinen.

bois-de-boulogne

In dit grote park kan je wandelen, fietsen, paardrijden en varen. Parc de Bagatelle is een onderdeel van het Bois de Boulogne. Het kasteeltje dat daarin staat is in 64 dagen gebouwd als gevolg van een weddenschap tussen Marie-Antoinette en de graaf van Artois in 1775. De tuinen zijn rond dezelfde tijd aangelegd. De tuinen hebben kunstmatige watervallen, een orangerie en een zeer fraaie rozentuin. Voor kinderen is veel te zien en ondernemen in Jardin d’acclimatation. Zie voor meer informatie www.paris.fr/jardins#bois-de-boulogne_19

Geef een reactie