Het Kasteel van Vitré

Het kasteel van Vitré ligt op een rotsachtige uitloper. Deze plek werd rond de 11de eeuw één van de belangrijkste verdedigingswerken van het Bretonse hertogendom. Dit komt door ligging aan de grens met de leengebieden Normandië, Maine en Anjou. Met regelmaat hebben de leenheren van deze streken geprobeerd hun grondgebied te vergroten door oorlogsvoering. Tijdens de middeleeuwen werd het kasteel daarom voortdurend aangepast aan nieuwe militaire bouwkundige inzichten.

Al in de 10de-eeuw stond in Vitré een feodaal kasteel. In de eerste instantie betrof het een houten verdedigingswerk. In 1060 werd het vervangen door een stenen kasteel. Onderdelen uit de elfde-eeuw zijn behouden. In de 13de werd het kasteel van versterkingen voorzien. In 14de en 15de volgden verbouwingen en uitbreiding. Het huidige bouwwerk is grotendeels het resultaat van 15de-eeuwse verbouwingen in opdracht van Guy XVI.

In de eerste helft van de 17de eeuw kwam Vitré in economische verval door de vlucht van protestante handelaars naar het buitenland. De adellijke eigenaars van het kasteel verhuisden vervolgens naar het landelijk gelegen château Marie. Als gevolg daarvan raakte het kasteel in verval.

Het hedendaagse kasteel bestaat uit een binnenplein met bebouwing dat omsloten wordt door een driehoekige ringmuur met verdedigingswerken. De toegang wordt beveiligd door een valbrug en een robuust poortgebouw met aan weerszijden een toren met mezekouw. Op het binnenplein staat een romaans portaal met sluitstenen van rood graniet en zwarte leisteen. In 1913 is het raadhuis tegen de noordflank aangebouwd.

In het kasteel

Enkele kamers zijn opengesteld voor bezichtiging. In de Tour de L’Oratoire staat een 16de-eeuwse drieluik. Het is versierd met 32 email panelen uit Limoges. Deze toren heeft een bidkapel in renaissancestijl die vanaf de buitenaf te onderscheiden is (bovenstaande foto).

Tour Saint-Laurent biedt onderdak aan middeleeuwse en renaissancistische sculpturen uit de historische panden van Vitré. Interessant zijn de schouw uit een huis uit de Rue de la Poterie, de graftombe van Gui X (heer van Laval en Vitré ,15de-eeuw), 16de-eeuwse wandtapijten uit Vlaanderen en 17de -eeuwse wandtapijten uit Aubusson. Een didactische tentoonstelling verhaalt over de stadsgeschiedenis van Vitré. Op diverse plekken biedt het kasteel een fraai zicht op de stad. Het mooiste uitzicht biedt het platform op de Tour de Montafilant (mogelijk gesloten).

Informatie over openingstijden, rondleidingen en de prijs voor een rondleiding is te vinden op;

Meer kastelen en andersoortige verdedigingswerken in de omgeving

Vitré lag samen met Fougères op de linie tussen Nantes en Mont- Saint-Michel. In de omgeving herinneren kastelen, vestingstadjes en andersoortige verdedigingswerken aan de middeleeuwen. Op Dagtrips en overnachten Vitré staan tips voor trips naar nabij gelegen historische plaatsen met verdedigingswerken.