Chantilly

Chantilly (circa 11.000 inwoners) ligt in een bosrijke omgeving ten noorden van Parijs. Dit stadje is vooral bekend vanwege haar beroemde kasteel met indrukwekkend kunstmuseum (Musée Condé). Op het domein kan je genieten van meer bijzondere bezienswaardigheden. De tuinen en parken vormen een prachtig entourage voor een wandeling.

Chantilly

Ondanks haar geringe inwonersaantal heeft Chantilly een station. Dit maakt een uitstapje naar Parijs erg eenvoudig. In de omgeving zijn diverse bezienswaardigheden gelegen. Tips voor dagtrips staan op omgeving Chantilly & overnachten.

Chantilly en paarden 

Dankzij de hippodroom wordt Chantilly ook wel de paardensporthoofdstad van Frankrijk genoemd. Liefhebbers van paarden komen niet alleen voor de ruitersport. Zij worden ook aangetrokken door de shows met paarden, de dressuurdemonstraties en het Musée du Cheval in de Grandes Écuries, de monumentale paardenstallen.  

Ruiterspaleis Chantilly

Het kasteel

Het Château de Chantilly behoort tot de drie belangrijkste bezienswaardigheden van Picardië. Sinds de Gallo-Romeinse tijd is dit domein voorzien van versterkte gebouwen. De bouw van het huidige kasteel van Chantilly is in 1528 gestart. Dit renaissancistische bouwwerk bestaat eigenlijk uit twee kastelen. Het zestiende-eeuwse Petit Château vormt het oudste gedeelte. Het Grand Château is een negentiende-eeuwse reconstructie van tijdens de Franse revolutie verwoeste gebouwen.

Chantilly

Bezienswaardigheden op het domein

Op het domein is veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden komen in onderstaande alinea’s aan bod. Een uitzondering betreffen de tuinen en parken van het domein. Daarover vind je meer informatie op de pagina wandelen in Chantilly en het Fôret de Chantilly. Onderaan de pagina staat een link naar meer informatie over het kasteel, de geschiedenis, de kunstcollecties, ruitershows, tuinen en tickets.

Chantilly; kasteel, tuin en interieur

Musée Condé

Dit museum is gevestigd in het Petit Chateau en het Grand Château. De collecties beeldende kunst, decoratieve kunst en manuscripten zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Hoogtepunten onder de schilderijen zijn werken van Rafaël (onder derde afbeelding), Botticelli, Piero di Cosimo (tweede afbeelding), Filippino Lippi, Watteau, Delacroix, Géricault en Ingres. Interessant zijn bovendien de zestiende-eeuwse portretten van Jean Clouet (vierde afbeelding) en zijn zoon François Clouet.

Musee-Conde

De bibliotheek

De bibliotheek bevat talrijke manuscripten. Het belangrijkste boek is ‘Les Très Riches Heures de Duc de Berry’. Dit 15de-eeuwse getijdenboek is wereldberoemd dankzij de verluchte pagina’s van de gebroeders van Limburg. Er is een reproductie waarin je kan bladeren. De originele bladen worden zelden tentoongesteld vanwege de lichtgevoeligheid.  

De zalen van het kasteel

De voormalige ontvangst en woonplaatsen van de prinsen van Bourbon-Condé liggen op de eerste verdieping. Ze zijn beschadigd tijdens de Franse Revolutie. Bovendien werd de inboedel toen verspreid. In de 19de eeuw zette de hertog van Aumale zich in om de achttiende-eeuwse toestand te benaderen door restauratie en aankoop van meubilair.

De paardenstallen & het museum van het levende paard

De paardenstallen (Grandes Écuries) zijn in régencestijl gebouwd o.l.v. architect Jean Aubert (circa 1680-1741). Het ruiterpaleis bood aanvankelijk onderdak aan 240 paarden, 500 honden en 100 man personeel (stalknechten, koetsiers, pikeurs, etc.). Nu is het ‘Museum van het Paard’ (Musée du Cheval) er gevestigd. Daarnaast worden er shows en demonstraties gegeven en kan je kijken achter de schermen.

Stallen musée du cheval Chantilly

In het museum van het paard belichten objecten en kunstvoorwerpen de verhouding tussen mens en paard. Verschillende thema’s worden uitgelicht, waaronder; de domesticatie van het paard en paardenraces. Raadpleeg voor de dressuurdemonstratie of de ruitershow de website van het domein (onderaan de pagina). Het ruiterpaleis ligt naast de paardenrenbaan van Chantilly.

Meer info; www.domainedechantilly.com

Geef een reactie