Loches

Loches ligt op een rotsachtige uitloper aan de Indre in de regio Centre. De twaalfde-eeuwse vestingmuren van deze historische stad zijn bijna helemaal behouden. In het middeleeuwse centrum liggen de belangrijkste bezienswaardigheden; het kasteel en de Donjon. De Porte Royale geeft toegang tot het middeleeuwse centrum. In de dertiende eeuw werd deze stadspoort geflankeerd door torens. De sleuven boven de hoofdingang  herinneren aan de ophaalbrug.

Loches

De zogenaamde oude stad ligt lager dan het middeleeuwse centrum. Er staan veel fraaie renaissancistische monumenten uit de zestiende-eeuw binnen een tweede omwalling. Tot deze categorie behoren het stadhuis (Hôtel de ville), de Saint-Antoine toren en meerdere herenhuizen. Het mooiste monument uit de vijftiende-eeuw is de Porte des Cordeliers.

Loches grenst aan de rand van het Fôret de Loches. Op woensdag en zaterdag komen mensen uit de wijde omgeving naar de markt. Bovendien heeft dit stadje een aantal kleine detailhandelszaken in schilderachtige straatjes en panden. Ondanks het geringe aantal inwoners (7000) bevinden zich in Loches redelijk wat restaurants en hotels. Relatief veel hotels zijn gevestigd in fraaie historische panden. Op zoek naar iets anders? Minimaal twee hotels zijn gevestigd in kalksteengrotten.

De burcht; de donjon en bijgebouwen

De burcht, la Citadelle, bestaat uit middeleeuwse monumenten. Het meest bijzonder is de romaanse slottoren ofwel donjon. Deze vierkante toren is kort na het jaar duizend gebouwd door Foulques Nerra. Deze graaf van Anjou was berucht om zijn wreedheid. Hij maakte van Loches een belangrijk militair bolwerk. Door haar strategische ligging is deze plaats ook belangrijk voor zijn opvolgers en meerdere koningen. De donjon van Foulques Nerra behoort tot Europa’s oudste nog overeind staande donjons. Zoals te zien op onderstaande foto hebben de houten vloeren van de drie verdiepingen de tand des tijds niet doorstaan. In de muren zijn schoorstenen en vensteropeningen te zien. Wie de toren beklimt via de metalen steiger kan genieten van een weids uitzicht.

Loches burcht

In de vijftiende eeuw werden nieuwe versterkingen opgetrokken rondom de donjon. Daartoe behoren Tour Louis XI en het van ondergrondse verdiepingen en kerkers voorziene Martelet . De zware burcht was berucht om zijn martelkamers. De bekendste gevangenen van het Martelet is Lodovic Sforza (1452-1508), de hertog van Milaan en ooit de beschermheer van Leonardo Da Vinci. Hij stierf in de Tour Martelet. Tot die tijd kreeg Lodovic Sforza een voorkeursbehandeling. Zijn cel had een verwarming en meubilair. Hij mocht zelfs bezoek ontvangen. Tijdens zijn gevangenschap maakte hij muurschilderingen die nog steeds te zien zijn.

De Koninklijke gebouwen/het kasteel

De oudste delen van de Koninklijke woning, le Logis Royal, dateren uit het einde van de veertiende eeuw. Karel VIII (1483-1498) en Lodewijk XII (1498-1515) voegden een lustslot toe in laatgotische stijl. In de Salle Charles VII haalde Jeanne d’Arc, de dauphin (de latere Karel VII) over om naar Reims te gaan en zich daar te laten kronen. In deze ruimte hangt nu een kopie van de spraakmakende Madonna van Jean Fouquet waarin Agnès Sorel te herkennen is. Het origineel hangt overigens in het museum voor Schone kunsten in Antwerpen. Agnès Sorel was de invloedrijke minnares van Charles VII die de koning vergezelde in Chinon en op andere locaties. Haar stoffelijk overschot is ondergebracht in de nabijgelegen St-Ours. In het koninklijk gebouw hangt ook een retabel uit de school van Jean Fouquet. Eveneens vermeldenswaardig is de kleine, laatgotische kapel van Anna van Bretagne. Haar hermelijn-embleem is opgenomen in de decoratie. Oorspronkelijk was het hermelijn zwart op een zilveren achtergrond.

Loches; Logis royal

De collegiale kerk St-Ours

grafmonument Agnes Sorel Loches

Deze romaanse kerk is vooral een bezoek waard vanwege het marmeren grafmonument van Agnes Sorel. De lammeren aan haar voeten verwijzen naar haar naam (agneau=lam) en zachtheid. Ook interessant is het rijk bewerkte romaanse portaal in het voorportaal. Het is versierd met eigenaardige dieren en figuren die gedeeltelijk mens, gedeeltelijk dier zijn. De zwaar beschadigde bovenkant bevat een Maria beeld en de drie koningen. Twee achthoekige twaalfde-eeuwse piramidale koepels boven het schip geven het exterieur van de kerk een apart aanzien.

Loches St-Ours

Omgeving

Loches ligt in een bosrijke vallei. De omgeving is bekend om haar Loire-kastelen. Per auto is het ongeveer 30 minuten rijden naar het kasteel van Chenonceau, 41 minuten naar het kasteel van Azay-le- Rieaux en Villandry en 45 minuten rijden naar het kasteel van Valençay. De stad Tours is in 42 min. te bereiken. Een bezoek aan Zoo-parc de Beauval (37 min. rijden vanuit Loches) behoort ook tot de mogelijkheden.

Tip 1; Wie van hotel naar hotel rijdt om de belangrijkste bezienswaardigheden van het Loire-dal te bezichtigen raden we aan om een verblijf in Loches in ieder geval te combineren met een uitstapje naar het kasteel van Valençay. Laatstgenoemde kasteel is een topbezienswaardigheid, maar het ligt wel redelijk ver weg van andere bezienswaardigheden in het Loire-dal verwijdert.

Tip 2; Voor wie zowel naar de kastelen van Amboise, Chenonceau, Azay-le Rideau en Villandry wilt gaan is een hotel in Tours strategisch gelegen. Op de pagina Centre hebben we alle belangrijke bezienswaardigheden in deze regio in kaart gebracht.

1 gedachte over “Loches”

Geef een reactie