Kathedraal St-Maurice in Angers

Kathedraal St-Maurice behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Angers. Al in de 6de eeuw stond daar een kerk. Vanaf de 11de eeuw vond herbouw plaats en talrijke verbouwingen. De huidige kathedraal kwam hoofdzakelijk in de 12de en 13de eeuw tot stand.

Kathedraal Angers

De voorgevel is voorzien van fraaie gotische beelden in de portaalwangen en in het timpaan (bovenstaande foto rechts). Het portaal is meerdere malen beschadigd geweest; door hugenoten, aanhangers van de Franse revolutie en kanunniken die om praktische redenen de latei verwijderden. De figuren op de derde verdieping zijn in de 16de eeuw toegevoegd. Het gezelschap, bestaande uit 8 mannen, stellen Mauritius en zijn metgezellen voor. Hun klerendracht stemt overeen met 16de-eeuwse militaire kleren. De centrale lantaarntoren werd eveneens in de 16de-eeuw toegevoegd.

kathedraal St-Maurice Angers

Het schip is éénbeukig, dus zonder zijschepen. De breedte, 16,38 meter, is bijzonder ruim in vergelijking met andere schepen uit dezelfde tijd. Het gewelf van het schip stamt uit het midden van de 12de eeuw. Het betreft één van de oudste voorbeelden van een gotisch Anjou-gewelf. Dit is een koepelachtig gewelf waarvan de sluitstenen van de spitsbogen ongeveer 3 meter hoger zijn geplaatst dan de gordelbogen en de schildbogen. De kapitelen en draagstenen zijn fraai bewerkt.

kathedraal St-Maurice Angers noordelijk roosvenster

De dwarsbeuken hebben zeer fraai 15de-eeuwse roosvensters. Op de bovenstaande foto zie je het noordelijke roosvenster met in het midden Christus die zijn wonden toont(rechterfoto). Het Anjou-gewelf van het dwarsschip is van latere datum dan die van het schip. De tongewelven hebben verfijnde, sierlijke ribben. Het gewelf sluit in stijl aan met die van het koor. Het koorgewelf werd aan het einde van de 12de-eeuw voltooid. Bijzonder fraai zijn de 13de-eeuwse gebrandschilderde ramen van het koor. Rode en blauwe tinten overheersen. De muurschilderingen dateren uit de 14de-eeuw.

Geef een reactie