La Chaise-Dieu

Dit hooggelegen dorpje (ongeveer 700 inwoners) is een bezoek waard vanwege de gotische kerk St-Robert. Ook enkele kunstwerken in deze kerk, de kloostergangen en de echozaal (la Salle des échos) zijn bezienswaardigheden. Voor de kerk ligt een gezellig plein met enkele terrasjes. Rond Place de l’Écho en Place Lafayette staan kloostergebouwen.

Vanuit de dorpskern kan je via landbouwgebied naar de bossen en een daarin gelegen meer lopen, Étang du Breuil (ongeveer 20 minuten wandelen). La Chaise-Dieu ligt in het hart van regionale natuurpark Livradois-Forez. Doordat deze gemeente zich grotendeels boven de 1000 grens bevindt groeien er veel dennen. In het zomerseizoen rijdt er een stoomtrein door Parc naturel régional Livradois-Forez.

Op Dagtrips en overnachten La Chaise-Dieu staat informatie over nabijgelegen reisdoelen. Tot de bezienswaardigheden in de omgeving behoren kerken in oude woonkernen en Le Puy-en-Valey. Eind augustus bezoeken liefhebbers van klassieke muziek Festival La Chaise-Dieu.

Abdijkerk St-Robert 

De huidige kerk is tussen 1344 en 1352 gebouwd ter vervanging van een kleinere romaans abdijkerk. Paus Clemens VI gaf daartoe opdracht. Zijn religieuze loopbaan begon in La Chaise-Dieu als novice en vervolgens monnik. Clemens VI stelde de Occitaanse architect Hugues Morel aan voor de nieuwbouw. Na de dood van de paus kwamen de bouwactiviteiten stil te liggen tot dat zijn neef als Gregorius XI de pauselijke zetel beklede in 1370. In 1378 werd de bouw voltooid.

Bezienswaardigheden in kerk St-Robert

Paus Clemens VI wilde begraven worden in de abdijkerk van La Chaise-Dieu. Door de herbouw kwam het kolossale grafmonument in een fraai gotisch kerkinterieur te staan. Het grafmonument dat hij voor zichzelf liet bouwen bevatte 44 marmeren beelden van heiligen onder een baldakijn. Tijden de godsdienstoorlogen werd het monument verwoest door Hugenoten. Het centrale beeld van de overleden Clemens VI is behouden (onderstaande foto).

De muurschildering met de Danse Macabre, de dodendans, is het hoogtepunt onder de bezienswaardigheden in de kerk. Het dateert uit de tweede helft van de 15de-eeuw. Het geheel is 12 meter hoog en 26 meter lang. De doden trekken de levenden mee, ongeacht rang of stand. Aan de linkerkant zijn de machtigen der aarde afgebeeld, in het midden de burgerij en rechts de ambachtslieden.

Ook zeer fraai is het 15de-eeuwse koorgestoelte. Het bestaat uit 144 koorstoelen die versierd zijn met houtsnijwerk. Let ook op de 16de-eeuwse wandtapijten uit Arras en Brussel boven de koorsluiting. Het orgel dateert uit de 17de eeuw.

Het kerkinterieur wordt in tweeën gedeeld door een laatgotisch doksaal. Dit is een begrenzing tussen de ruimte die voorbehouden is aan monniken en de plaats voor de leken. In de middeleeuwen waren doksalen een vanzelfsprekend gegeven in abdijkerken. Rond 1700 werden ze massaal uit de katholieke kerken gesloopt door toedoen van het concilie van Trente.

De heilige Robert de Turlande en de abdij van La Chaise-Dieu

In 1043 verliet de toenmalige kanunnik Robert de Turlande zijn gemeenschap in Brioude om samen met discipelen een hermitage te stichten in de wildernis. Dat gebeurde in La Chaise-Dieu. Al snel kwamen meer volgelingen. Zo ontstond in slechts enkele jaren een groot, invloedrijk en kapitaalkrachtig benedictijnenklooster. Na Roberts dood trokken pelgrims naar La Chaise-Dieu vanwege zijn relieken. Halverwege de twaalfde eeuw was het klooster uitgegroeid tot de derde kloosterorde van Frankrijk.

In de loop der eeuwen zijn de kloostergebouwen grotendeel herbouwd. Interessante behouden onderdelen zijn de abdijkerk, la Salle des échos en de twee resterende galerieën van de 14de-eeuwse kloostergangen.

1 gedachte over “La Chaise-Dieu”

Geef een reactie