Kathedraal Notre-Dame-du-Puy

Deze kathedraal ligt op een hoge vulkanische top in Le Puy-en-Velay (Auvergne). Het is een romaanse bouwwerk met Moorse invloeden. De huidige kerk is gerealiseerd vanaf de 11de eeuw op de plaats van een voorganger uit de vijfde eeuw.  Uitbreiding vond plaats vanaf de 12de-eeuw. De laatste traveeën van het schip en het westportaal zijn niet op de vaste grond gebouwd, maar op bogen.

Le Puy-en-Velay; kathedraal

In de 19de-eeuw is de kathedraal op onzorgvuldige wijze gerestaureerd. Gelukkig bleven de romaanse fresco’s en de opeenvolgende achthoekige koepels bovenin het schip behouden (zie onderstaande foto). De kruisbogen in deze koepels zijn duidelijk door de Byzantijnse bouwkunst beïnvloed. De romaanse fresco’s bevinden zich in het linker dwarsschip. De meest spraakmakende fresco is een enorme afbeelding van de heilige Michaël uit het einde van en 11de – begin 12de eeuw. Een trapje leidt naar de galerij waar deze fresco te zien is.

interieur kathedraal Le_Puy-en-Velay

Op het hoofdaltaar staat een donker Maria-beeld. Het is een kopie van de Zwarte Maagd die Lodewijk IX ooit in bezit had. Het originele beeld is tijdens de Franse Revolutie verbrand. Ook het kopie wordt door bedevaarders aanbeden. Bovendien is er een Druïde-steen in de kathedraal ondergebracht, waaraan genezende kracht wordt toegeschreven.

In de schatkamer in de sacristie ligt de Bijbel van Theodolphus. Dit is een handgeschreven document uit de tijd van Karel de Grote. Aan de kloostergang en de schat van religieuze kunsten hebben we een aparte pagina gewijd.

De kathedraal van Le-Puy-en-Valey staat op de Werelderfgoedlijst in de categorie ‘Wegen naar Santiago de Compostela’.

Geef een reactie