Het woud van Compiègne

Het Fôret de Compiègne is met een oppervlakte van 15.000 hectare het op twee na grootste bos van Frankrijk. In dit woud leven grote troepen reeën en herten tussen kolossale beuken-, dennen- en eikenbomen. Dit schitterende natuurgebied is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Wandel- en fietspaden leiden langs valleitjes, meren, ruïnes en monumenten. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het aan de bosrand gelegen paleis van Compiègne, het kasteel van Pierrefonds enClairière de l’Armistice (zie tekst onder wapenstilstand).

Bos-van-Compiegne

Koningen en keizers

Het bos van Compiègne is vanaf de vijfde (Merovingische tijd) tot de Franse Revolutie jachtdomein van Franse vorsten. Dat is dus gedurende een periode van meer dan 1000 jaar! Veel paden in het bos zijn aangelegd in opdracht van Lodewijk XIV ten bevordering van de jacht. Ook Napoleon heeft hier gejaagd. Onderstaand detail van een schilderij van Carle Vernet brengt in beeld hoe de jacht onder Napoleon eraan toe ging. Het paleis van Compiègne en het kasteel van Pierrefonds zijn indrukwekkende herinneren aan koningen en keizers.

Carle-Vernet-Napoleon-op-jacht-in-het-woud-van-Compiegne

De wapenstilstand

In de twintigste eeuw speelde het bos van Compiègne ook een rol in de Europese geschiedenis, namelijk na afloop van W.O.I en tijdens W.O.II. Op 11 november 1918 werd de Eerste Wereldoorlog op een open plek in het bos beëindigd in een treinwagon. De wapenstilstand werd getekend in de wagon van maarschalk Foch.

Foret de Compiegne; Clairiere de l’Armistice

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog stond Hitler erop dat het tekenen van de Franse overgave plaats vond in dezelfde wagon op dezelfde locatie. Bovenstaande foto is op die dag, 22 juni 1940, genomen.

Woud van Compiegne; Clairiere de l’Armistice

Op deze historische locatie ligt een gedeelte van een treinrails en er staat een klein museum, Musée Wagon de l’Armistice. In het museum staat een replica van de wagon. Bovendien zijn er memorabilia en originele foto’s te zien. Vanaf het stadscentrum van Compiègne is het circa 7 km. fietsen naar Clairière de l’Armistice.

Uitvalbasissen

Goede uitvalbasissen om het bos te verkennen zijn de aan de noordwestelijke bosrand gelegen stad Compiègne en het aan het oostelijke bosrand gelegen dorp Pierrefonds. De meeste hotels, andersoortige accommodaties en uitgaansgelegenheden vind je in Compiègne. Het aanbod in Pierrefonds is relatief groot. Het gehucht St-Jean-aux-Bois en het dorpje Vieux-Moulin liggen in het bos. Het aantal accommodaties is in beide plaatsen beperkt. Daar staat tegenover dat ze centraal liggen t.o.v. diverse aantrekkelijke einddoelen voor fietstochten. Dit maakt Jean-aux-Bois en Vieux-Moulin zeer geschikt voor een fietsweekend.

Pierrefonds

Fietsen in het Fôret de Compiègne

In het bos van Compiègne liggen verharde fietspaden die op bijna alle kruisingen van wegwijzers zijn voorzien. Fietsen van het centrum van Compiègne (grenzend aan de westelijke bosrand) naar Pierrefonds (oostelijke bosrand) kan via verschillende routes. Rijd je langs Vieux-Moulin, dan leg je op een enkele rit ruim 15 km af. Fiets je langs Saint-Jean-aux-Bois dan betreft het een rit van bijna 18     km.

Avenue des Beaux Monts

Een mooi uitzichtpunt om naar toe te fietsen is Beaux Monts. Deze 122 meter hoge heuvel kijkt via Avenue des Beaux Monts uit over het Paleis van Compiègne en de daarachter gelegen gelijknamige stad. De Avenue des Beaux Monts is een vier kilometer lange as die door het Parc du Château loopt en het paleis verbindt met het bos. Op bovenstaande foto staat de heuvel Beaux Monts op de horizon. De foto is vanuit het Parc du Château genomen.