Pérouges

Pérouges is een versterkt dorp op een heuvel. Het centrum is nauwelijks veranderd sinds de 15de eeuw. Het dorpje ligt tussen Bourg-en-Bresse en Lyon. Zie voor informatie over de omgeving dagtrips vanuit Pérouges en overnachten.  

Perouges

Pérouges behoort tot ‘Le Plus Beaux Villages de France’. De fortificaties, stadspoorten, smalle kronkelige straten met kinderkopjes en houten balkon scheppen de illusie dat de tijd is blijven stilstaan. Vandaar dat hier veel historische films zijn opgenomen.

Place de la Halle

Aan dit grote plein grenzen rustieke historische panden. Daartoe behoort de Ostellerie, waarvan de oostgevel in vakwerk dateert uit de 13de-eeuw. De zuidgevel is in renaissancestijl opgetrokken. In de gevel van Maison du Vieux-Saint-Georges staat in een schelpvormige nis een 15de-eeuws Sint-Joris beeld (onderstaande foto; linksonder). De heilige Joris is de patroonheilige van Pérouges. Andere prachtige gebouwen zijn Maison Herriot en Maison Cazin. Het plein ligt in de schaduw van een enorme lindeboom. Deze vrijheidsboom werd in 1792 geplant ter ere van de Revolutie.

Perouges; Place de la Halle

Bezienswaardigheden Pérouges

Het centrum van Pérouges heeft meerdere karakteristieke panden en plekken die zich zelfs binnen deze schilderachtige entourage in schoonheid onderscheiden. Het onbetwiste hoogtepunt vormt Place de la Halle.

Perouges- Place de la Halle 2

Let verder op;

  • Rue du Prince; de voormalige hoofdstraat; de stenen tafels van stalletjes staan hier nog. Opmerkelijkste gebouw; Maison des Princes de Savoie waarin het Musée du Vieux -Pérouges is gevestigd.
  • Église Sainte-Marie-Madeleine; een versterkte 15de-eeuwse kerk
  • Rue des Rondes; het oorspronkelijk plaveisel en de middengoot is behouden. Opmerkelijk gebouwen; Maison Thibaut en de zouthal.
  • Porte d’En Haut; een robuuste toegangspoort.     

Monumenten Pérouges

Veel woningen dateren uit de tweede helft van de 15de-eeuw. Deze panden worden gerekend tot de gotiek, maar dragen daarnaast sporen van de renaissance. Renaissancistische kenmerken uiten zich met name in de versieringen. De huizen van de rijke burgers onderscheiden zich door afmetingen en versieringen. De huizen van ambachtslui en handelaren zijn veel eenvoudiger. Op de benedenverdieping verlichten grote gewelfde ramen de werkplaats of de uitgestalde koopwaar. De vakwerkhuizen met vooruitspringende verdiepingen behoren tot de oudste gebouwen.

Perouges; hostelerie

Straten en standen

De daken van huizen steken ver uit en beschermen voetgangers tegen regen. In het midden van de straten loopt een geul voor de afvoer van het water. Vroeger waren de zijkanten van de straat bestemd voor de ‘betere’ klasse. Het gewone volk moest in het midden van de straat lopen. De uitdrukking ‘ tenir le haut du pavé’, letterlijk vertaald ‘houdt de bovenkant van het pad aan’, stamt uit die tijd.

Perouges, straatje

Een stukje geschiedenis

Pérouges is voor de Romeinse bezetting gesticht door emigranten uit Perugia. In de 13de-eeuw was het een bloeiend linnenweefcentrum. In de 19de-eeuw nam de welvaart drastisch af door mechanisatie en de van het spoor geïsoleerde ligging. Het bevolkingsaantal liep terug van 1500 tot 90. In 1909-1910 verdwenen huizenblokken door sloop. Inwoners die Pérouges wilden behouden zoals het was verenigden zich in het Comité du Vieux Pérouges. Zij redden het centrum door de aankoop van historische panden en door ambachtslui aan te trekken. Gezamenlijk begonnen ze met een zorgvuldige restauratie.