Bos van Fontainebleau

Het Forêt de Fontainebleau is een natuurgebied ten zuiden van Parijs met een doorsnede van circa 25 km. Aan de oostkant grenst het bos van Fontainebleau aan de Seine. Het landschap is gevarieerd. Dennenbos, eikenbos, waterrijkgebied, rotsen en heide wisselen elkaar af. In dit bosrijke gebied zijn talrijke wandel- en klimroutes uitgezet en ruiterpaden aangelegd. Bovendien kan je daar mountainbiken in een prachtige entourage.

bos van Fontainebleau

Karakteristieke elementen in het Woud van Fontainebleau zijn her en der verspreide zandsteenrotsen. Ze trekken klimmers en wandelaars aan. Dankzij erosie lijken diverse rotsblokken op fantasiewezens en dieren. Sommige stenen dragen namen, bijvoorbeeld Éléphant of Dame Jouanne (foto rechtsonder).

Woud van Fontaineleau

In en aan de rand van het forêt de Fontainebleau liggen enkele dorpjes (o.a. Barbizon, Moret-sur-Loing en Milly-la-Fôret) en natuurlijk ook het stadje Fontainebleau. In de bebouwde kernen getuigen kastelen en andersoortige monumenten van een indrukwekkend verleden. Mede doordat dit gebied in 1566 een koninklijk domein werd is het bos niet uiteengevallen door verkaveling. Het voormalig koninklijk jachtterrein behoort tot de grootste bossen van Frankrijk.

Foret de Founainebleau

Wandelen en klauteren door bekoorlijke landschappen

Point de vue de la Vallée Close behoor tot de bekende uitzichtpunten in het bos Fontainebleau. Ook langs Restant du Long Rocher kan je genieten van vergezichten.  Meerdere bekende plekken liggen ver van een verharde autoweg. Voor fervente wandelaars is dat slechts een uitdaging. Voor wie minder fanatiek is; Parking Isatis et Cuisinère, Parking canche aux Merciers en Auberge de la dame Jouanne in Larchant liggen zowel aan een verharde weg als dichtbij bijzonder landschappelijk schoon. Alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt op loopafstand van Auberge de la dame Jouanne.

Bos van Fontainebleau 2

De twee bovenstaande foto’s zijn op wandelafstand van parking Parking Isatis et Cuisinère genomen.  De onderstaande foto is op loopafstand van Parking canche aux Merciers gemaakt. Bij beide parkingplaatsen zijn veel rotsklimmers actief, m.n. boulderen is daar populair. Natuurlijk zijn daar ook wandelroutes uitgezet.

woud van Fontainebleau; boulderen

Enkele wandelingen hebben schilders als thema, o.a. een parcours dat in Barbizon start. Het bos van Fontainebleau is namelijk vereeuwigd door beroemde kunstenaars, waaronder Corot, Jongkind, Millet, Courbet, Monet, Renoir, Sisley en Cézanne.

Bossen van Fontainebleau door Rousseau en Cezanne

Culturele bezienswaardigheden in en aan de rand van Forêt de Fontainebleau

Het kasteel van Fontainebleau is de bekendste bezienswaardigheid in dit gebied. Dit totaalkunstwerk heeft een rol gespeeld in de verspreiding van de renaissance ten noorden van de Alpen. Zowel de architectuur, fresco’s, het interieur als de tuinen zijn prachtig.

 kasteel-van-Vaux-le-Vicomte-en-paleis-van-Fontainebleau

Ook zeer bekend is het 17de-eeuwse kasteel van Vaux-Le Vicomte. De bijbehorende tuinen, aangelegd door Le Nôtre, zijn belangrijk geweest in de ontwikkeling van de Franse tuinarchitectuur. Een bijzonder ruimtelijk kunstwerk is de Cycloop van Jean Tinguely en bevriende kunstenaars (o.a. Niki Saint-Phalles). Dit kolossale kinetische kunstwerk ligt in de bossen net buiten Milly-la-Fôret. In Barbizon zijn enkele schilderijen te zien van de school van Barbizon. Ook een bezichtiging waard is het kasteel van Courances (beperkt open).

Boulderen; klimmen op rotsen

Op talrijke locaties zijn klimroutes uitgezet op rotsen met pijlen en stippen. Er zijn meer dan honderd klimtrajecten in diverse moeilijkheidsgraden. Daarom zie je hier zowel gezinnen met jonge kinderen als gevorderde klimmers. Goed uitgeruste klimmers zijn herkenbaar aan matjes op hun rug en eventueel magnesiumpoeder voor de handen.

boulderen bossen van Fontainebleau

De weg vinden in het bos

In het bos van Fontainebleau kan je gemakkelijk verdwalen. Zelfs de autowegen zijn niet allemaal gemakkelijk begaanbaar. Op routeplanners komen onverharde wegen voor die niet meer toegankelijk zijn. Om verassingen te voorkomen kan je een gedetailleerde routekaart kopen bij een toeristenbureau. Ook voor wie te fiets of te voet het gebied wilt verkennen kan dat handig zijn.

Geef een reactie