Arles; Romeinse bezienswaardigheden

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Arles behoren Romeinse monumenten. Hoogtepunten in deze categorie vormen het antieke theater, het amfitheater en de begraafplaats les Alyscamps. Vondsten uit de oudheid zijn in het Musée de l’Arles Antique ondergebracht. Dit museum is één van de meest interessante archeologische musea van Frankrijk. In de omgeving liggen meer Romeinse bezienswaardigheden; zie ‘Dagtrips vanuit Arles en overnachten’.

Romeinse bezienswaardigheden Arles; amfitheater en archeologisch museum

Place de la République; obelisk en Cryptoportiques

Op de Place de la République staat een indrukwekkende obelisk uit de 2de eeuw. Deze komt uit het Romeinse circus van Arles. Via de hal van het stadhuis is de Cryptoportiques te betreden. Dit is een hoefijzervormige ondergrondse galerij met tonggewelven. Ooit vormden zij het fundament van het forum (de marktplaats). Het forum werd gebouwd na de Romeinse kolonisatie, dus na 46 voor Christus. De Cryptoportiques diende als opslagruimte, waarschijnlijk voor graan. Schachten zorgden voor frisse lucht. In de Romeinse periode was een dergelijke opslagruimte onder het forum ongebruikelijk.

Arles; Place de la République; obelisk en Cryptoportiques

De thermen van Constantijn

De thermen van Constantijn liggen ten noorden van het centrum (Rue Dominique Maïsto). Ze dateren uit de vierde eeuw.  Het was het grootste thermencomplex van de Provence (98 bij 45 meter). Slechts een gedeelte is blootgelegd, nl. het warme badvertrek (caldarium) en het bad met lauw water (tepidarium). De rest is onder bebouwing verdwenen. In het zuiden grensden de thermen aan de keizerlijke residentie van Constantijn de Grote. Daarvan is niets bewaard.

Arles; de thermen van Constantijn

De ruïnes geven een indruk van de grandeur van dit gebouw en de luxe die de baders genoten. Zij kwamen binnen via een verwarmd vertrek waarop verschillende ruimtes aansloten. Overdekte badruimten en voorzieningen in de open lucht wisselden elkaar af evenals verschillende typen baden (koude, warme, individuele en groepsbaden). Bovendien waren er kleedruimten, toiletten, rustvertrekken, gymnastiekzalen en een bibliotheek met leeszaal.

De vertrekken van de thermen hadden vloerverwarming. Het verwarmingssysteem van het warme badvertrek is bewaard (het hypocaustum). Hete lucht circuleerde tussen stenen pijlers die de vloer droegen (zie bovenstaande foto). Bovendien verliep de hete lucht via schachten in de muur naar boven.