Het historische centrum van Rennes

Het centrum van Rennes heeft veel aantrekkelijke en bezienswaardige plekken. Daartoe behoren smalle kronkelende straten met 15de– en 16de-eeuwse vakwerkhuizen, binnenhoven en achttiende-eeuwse pleinen.

In 1720 is twee derde van de stad verwoest door een stadsbrand. Daardoor ligt er naast het middeleeuws stadscentrum een classicistisch centrum. Informatie over het classicistische Rennes, vakwerkhuizen in Rennes en Parlement van Bretagne staan op een afzonderlijke pagina.

Marché des Lices vindt op zaterdagmorgen plaats op Place des Lices. Dit is één van de grootste markten van Frankrijk. De eveneens aan dit plein gelegen markthallen van Jean-Baptiste Martenot, voltooid in 1871, zijn ook een bezichtiging waard. 

Portes Mordelaises en de stadswallen

In de derde eeuw werd het Gallo -Romeinse Rennes omgeven door een stadsmuur. Tot in de 15de eeuw zou deze muur de stadsgrenzen markeren. De Portes Mordelaises, gelegen tegenover de kathedraal, is een overblijfsel van de 15de-eeuwse stadswallen. Lange tijd heeft deze poort gefunctioneerd als de hoofdingang tot de stad. De hertogen van Bretagne en de bisschoppen kwamen hierdoor binnen voordat ze in de kathedraal werden ingehuldigd. De stadswallen van Rennes zijn voor een groot deel verloren gegaan.

Place du Champ-Jacquet

Aan de noordkant van Place du Champ-Jacquet staan hoge vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. Ze zijn voor resten van de oude stadsmuur gebouwd. Hôtel de Tizé, gelegen op nummer 5 is karakteristiek voor de 17de-eeuw. Dit pand heeft een gevel van hout, witte steen en graniet. Midden op het plein staat een bronzen beeld van burgemeester Jean Leperdit (1752-1823). Tijden de Terreur (rond 1790) redde hij veroordeelden. Op het plein liggen terrasjes.

Kathedraal St-Pierre

Deze kerk staat op de plek van oudere gebedshuizen. De kathedraal is herbouwd vanaf 1784 naar een ontwerp van Crucy. De 16de-eeuws gevel van de St-Pierre is echter behouden en opgenomen in de nieuwbouw. De voltooiing vond plaats in 1844. De herbouw in neoclassicistische stijl volgde op een instorting.

In de kapel voor de rechterkruisbeuk staat een Vlaams retabel uit 1520. Het vergulde houtsnijwerk beeld het leven van Christus en Maria uit. Het retabel is niet helemaal compleet, enkele beeldjes zijn gestolen.

Kerk St-Germain

Deze kerk stamt uit de 12de-eeuw, maar is herbouwd aan het einde van de 15de-eeuw. De kerk heeft een Bretons-romaans dwarsschip en een flamboyant-gotisch portaal. De weelderige uitrusting is te danken aan de giften van welvarende textielhandelaars. Het interieur is de moeite waard vanwege de glas-in-loodramen en het houten gewelf. De balken hebben versierde uiteinden.  Het werk is in 1620 afgerond.