Abbaye aux Hommes

Willem de veroveraar trouwde met zijn achternicht Mathilde van Vlaanderen. Aanvankelijk werd dit huwelijk door de paus ongeldig verklaard vanwege bloedverwantschap. Als boetedoening liet het echtpaar in Caen Abbaye aux Hommes en Abbaye aux Dames bouwen. In overeenkomst met zijn wil is Willem begraven in de abdijkerk Saint-Étienne van de Abbaye aux Hommes. De romaanse abdijkerk is met afstand het interessantste gebouw van dit klooster. Veel gebouwen zijn herbouwd in de 18de-eeuw.

Abbaye Aux Hommes Caen

De bouw van de St-Étienne startte in 1066 in Romaanse stijl. De kerk is groot. Zeker wanneer je de formaten vergelijkt met die van andere abdijkerken uit de elfde eeuw. Fraai is de bijna ongeschonden romaanse gevel uit de elfde-eeuw (onderstaande foto links). De westkant van de zijwaartse torens gaan over in de gevel. Dat was toen vernieuwend. Het was op dat moment namelijk gebruikelijk dat de torens naar achteren weken. De bovenste verdiepingen van de torens zijn minder sober dan de onderste verdiepingen. De 13de-eeuwse spitsen (gotisch) zijn nog iets meer versierd en vormen daardoor een contrast met de eenvoud van de gevel.

St-Etienne en de abdij in 1684 Caen

Het interieur is net als de gevel sober en elegant. In overeenstemming met de Normandische tradities zijn de sculpturen ornamentaal en geometrisch. Daardoor wordt de nadruk gelegd op de geleding. Eveneens kenmerkend voor de Normandische kerkbouw is dat de galerijen van het schip verder doorlopen in het dwarsschip.

Abdij Caen; St-Etienne

Om ruimte te bieden aan het toenemende aantal pelgrims werd in het begin van de13de-eeuw een koor toegevoegd met kooromgang. Qua verhoudingen en ornamentiek sluit deze gotische constructie goed aan bij het romaans schip. Rechts op bovenstaande foto zie je een gedeelte van het koor en de kooromgang. Op de voorgrond staat de grafsteen van Willem de Veroveraar.

Geef een reactie