Chenonceaux

Het kasteel van Chenonceau ligt in een klein dorpje met circa 325 inwoners in de regio Centre. De naam van dit plaatsje is hetzelfde als de die van het kasteel plus een x op het einde. Aan bezienswaardigheden in de omgeving en hotels in Chenonceaux hebben we een aparte pagina gewijd.

Chenonceaux

Het is goed mogelijk om een dag door te brengen in het kasteel van Chenonceau en het bijbehorende park. Zo’n dag kan erg gevarieerd zijn; wandelen door de het park, varen over de Cher, dwalen in het doolhof, picknicken, avondeten in het restaurant of de crêperie en de bijgebouwen bezichtigen. De hoofdattractie is natuurlijk het kasteel zelf. Wanneer je alleen het kasteel (binnen en buiten) wilt bezichtigen kan dat in minder dan 3 uur.

Het kasteel van Chenonceau

Het kasteel van Chenonceau behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kasteel staat in een 70 hectare groot park. Een laan met platanen leidt naar de voorhof. Voor de hoofdingang van het kasteel bevinden zich mooie tuinen en 16de-eeuwse gebouwen, waaronder een kanselarij, het koepelgebouw (ooit de Koninklijke stallen) en een boerderij.

Chenonceau; bijgebouwen

De ronde vrijstaande toren is ouder dan de andere bijgebouwen. Deze stamt uit de middeleeuwen. De naam, Tour des Marques, verwijst naar voormalige eigenaars, de familie Marques. Voor de bouw van het huidige kasteel zijn oudere gebouwen gesloopt, uitgezonderd een toren. Het was gebruikelijk om een middeleeuwse toren te behouden als bewijs voor de ouderdom van het landgoed. Het uiterlijk van Tour Marques werd overigens wel gemoderniseerd door renaissancistische elementen toe te voegen. Dit is o.m. het geval bij de deuren. Op de nabij gelegen put staat een monster en een arend weergegeven, symbolen van Marques.

De eerste bouwfase (1513-1521)

Het kasteel van Chenonceau is een aaneengesloten gebouwencomplex dat in meerdere fasen tot stand kwam. Het oudste deel van het kasteel is tussen 1513 en 1521 gebouwd op de fundering van een watermolen. De opdrachtgevers waren Thomas Bohier en zijn vrouw Catherine Briçonnet.

Chenonceau-oudste onderdeel (1513-1521)

Aangezien Thomas Bohier door zijn werkzaamheden nauwelijks thuis was nam Catherine Briçonnet de leiding over de bouw. Zij liet een vierkant paviljoen met hoektorentjes en een iets vooruitspringende bibliotheek en kapel bouwen. Het ontwerp was vernieuwend. Zo behoorden de centraal gelegen inpandige rechte trappen tot de eerste in hun soort in Frankrijk. Bovendien spelen bouwmodules een ordenende rol in de onderverdeling van de ruimte. Dergelijke vernieuwingen waren ingegeven door de Italiaanse renaissance. De torens en decoraties zijn gotisch.

Diane de Poitiers

In 1547 besteeg Hendrik II de kroon. In hetzelfde jaar schonk deze koning het kasteel van Chenonceau aan Diane de Poitiers, zijn maîtresse. Deze 19 jaar oudere weduwe had een enorm grote invloed op hem. Zij verdrong zelfs de koningin naar de achtergrond. Diane de Poitiers was intelligent en bedreven in handel en het strategisch beheren van ontroerende goederen. Bovendien profiteerde zij van een belastingheffing op klokken, die haar grotendeels ten goede kwam.

Diane de Poitiers en haar tuin

Haar rijkdom investeerde Diane de Poitiers grotendeels inhet kasteel. Zo liet zij het smaakvol inrichten door kunstenaars en ambachtslieden (zie interieur Chenonceaux). In 1551 liet zij een formele tuin aanleggen, de ‘Jardin de Diane de Poitiers.’ Deze opgehoogde tuin heeft een vierkante plattegrond. Een versterking van metselwerk biedt bescherming tegen overstromingen. De tuin wordt omringd door een terras en een diepe gracht. In  het midden staat een fontein waar diagonale en loodrechte lanen samen op uit komen. Deze structuur is behouden sinds de aanleg.

Chenonceau rond 570 door Jacques Androuet du Cerceau, gravure

Om de andere kant van de oever gemakkelijk bereikbaar te maken liet Diane de Poitiers een pijlerbrug over de rivier de Cher bouwen. Het ontwerp van de brug werd in 1556 geleverd door Philibert De L’Orme. Er was een galerie voorzien op de brug. Deze galerie werd echter niet gerealiseerd door de dood van Hendrik II in 1559. Zijn weduwe, Catherina de’ Medici, dwong Diane Poitiers om het kasteel van Chenonceau te ruilen voor het kasteel van Chaumont.

Catharina de’ Medici

Tussen 1570 en 1576 liet Catherina de’ Medici de pijlerbrug verbouwen tot een 60 meter lange en 10 meter brede galerij van twee verdiepingen. Het classicistische ontwerp waarin symmetrie, corresponderende verhoudingen, consequente herhalingen van architectonische motieven en eenvoud maatgevend zijn is sterk beïnvloed door de Florentijnse architectuur. Aan het einde van de galerij geeft een ophaalbrug toegang. Catherina de’ Medici liet ook een geometrische tuin aanleggen en grote bijgebouwen optrekken. Overigens had ze plannen om het kasteel nog veel verder uit te breiden.

Catherina de Medici & kasteel van Chenonceau

Wis je dat;

Schilderij Chenonceau

Doek van Leonie van Lare; acrylverf, fotografie en bewerkte reproducties van kunstwerken (Werk is te koop voor €125,=). Voor meer informatie neem contact op met info@leonievanlare.nl

 

 

Geef een reactie