Kunstwerken in de kerk

In de Kloosterkerk van Nicolaas vahttps://www.opreisfrankrijk.nl/op-reis-frankrijk/rhone-dal-alpen/bourg-en-bresse/de-kloosterkerk-van-nicolaas-van-tolentijn/n Tolentijn in Bourg-en-Bresse staan interessante kunstwerken. Hoogtepunten vormen de door Jan van Brussel ontworpen graftomben.Onderstaande kunstobjecten zijn daarnaast ook extra aandacht waard. Zie voor meer bezienswaardigheden in de omgeving dagtrips Bourg-en-Bresse en overnachten.

Glasramen

De kerk heeft schitterende 16de-eeuwse glas-in-loodramen. Ze zijn afkomstig van een plaatselijk atelier. Op onderstaande foto zie je ramen van de absis. Op de middelste ramen van de absis is onderaan het bezoek van Christus aan Maria uitgebeeld en bovenaan de verschijning van de verrezen Christus aan Maria Magdalena (zie onderstaande foto; links). Links en rechts daarvan knielen Philibert en Margaretha in gezelschap van hun beschermheiligen (onderstaande foto; links en middenin). Bovenaan staan de familiewapens; Savoye en Bourbon voor de prins en voor de prinses het keizerrijk, Bourgondië en de wapens van de steden van Savoye.

glas-in-loodramen Bourg-en-Bresse

De ramen van de absis en de Hemelvaart in de kapel van Margaretha zijn grotendeels gebaseerd op een gravure van Albrecht Dürer. In beide gevallen zijn Philibert en Margaretha met hun beschermheilige aan de composities van Dürer toegevoegd. De glas-in-loodramen in de kapel van Margaretha hebben aan de bovenkant een fries dat gebaseerd is op een werk van Titiaan. Het thema daarvan is de Triomf van het geloof. Christus wordt in een wagen getrokken door de evangelisten en personen uit het Oude Testament. Achter de wagen staan kerkleraren en heiligen uit het Nieuwe Testament.  

Het 16de-eeuwse glas-in-loodraam van de rechterkruisarm is zeer fraai. Daar is bovenaan Suzanne te zien die door de grijsaards wordt beschuldigd. Daar onder zie je Daniël die haar van blaam zuivert.

Het retabel van de zeven vreugden van Maria

Dit retabel staat in de kapel van Margaretha (links van het koor). In de zeven nissen worden de zeven vreugden van Maria Uitgebeeld. De nis in de middenas is langer dan de rest. Het heeft de verrijzenis van Maria als onderwerp. Van linksonder naar rechtsboven zijn verder uitgebeeld; de blijde boodschap (onderstaande foto; middelste tafereel), de visitatie (onderstaande foto; rechts), de geboorte, de aanbidding van de 3 wijzen, de verschijning van Christus aan zijn moeder en pinksterren. Op het retabel staan 3 beelden; Maria Magdalena, Maria met Kind en de heilige Margaretha. Onderaan flankeren de heilige Filips en de heilige Andreas het retabel .

Bourg-en-Bresse; koorgestoelte in kloosterkerk

Koorstoelen

De 74 eiken koorstoelen zijn tussen 1530 en 1532 uitgesneden. Ze bevatten een uitbundig geheel van houtsnijwerk. Aan de linkerkant worden satirische figuren afgewisseld met taferelen uit het Nieuwe Testament. De rechterkant heeft het Oude Testament als onderwerp. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Jan van Brussel. De uitvoering vond plaats o.l.v. Pierre Berchod, bijgenaamd Terrasson.

Bourg_en_Bresse; kerk van Brou; koorgestoelte