De Provence van prehistorie tot en met de komst van Griekse kolonisten en Romeinen

De Provence heeft een sterke aantrekkingskracht op volkeren gedurende diverse tijdperken. Al in de Prehistorie was dit gebied populair onder Nomadische stammen. Rond 35000 voor Christus bouwden Nomadische herders hier de eerste borie-dorpen (zie vaucluse). In de bronstijd werd de Provence bewoond door Liguren. Zij vermengen zich met Kelten. Laatstgenoemden, trokken vanaf de zevende eeuw voor Christus naar dit gebied.

In de oudheid reisden onder meer de Etrusken, Grieken en Feniciërs naar de Provence en zij onderhielden handelsbetrekkingen in deze streek. Praktisch gezien brachten dergelijke contacten een verrijking van kennis en middelen mee. Zo voerden de Feniciërs en de Grieken bijvoorbeeld wijnstokken in.

Griekse Kolonisten in de Provence

Grieken, meer concreet Phocaeërs uit Ionië, stichten rond 600 voor Christus de eerste permanente kolonie; Massalia, nu Marseille. Zij kolonialiseerden de omgeving, o.a. Arles. Zo drong de Helleense beschaving door in de wijde omgeving. Aspecten daarvan zijn de invoering van geld en bouwtechnieken.

Glanum

Marseille zelf heeft geen indrukwekkende getuigenissen meer van haar hellenistische verleden. In de wijde omgeving zijn echter sporen te vinden van de hellenistische cultuur, vooral in de architectuur. Dit is o.a. terug te zien in de stad Glanum, waar resten liggen van een Nymfaeum in Griekse stijl. Het is dan ook niet vreemd dat soms Griekse invloeden te bespeuren zijn in de Gallo-Romeinse bouwwerken van de Provence. Dit zie je bijvoorbeeld terug in Maison Carrée te Nîmes, een tempel uit het einde van de eerste eeuw voor Christus. Deze invloeden komen tot uiting in de versieringen, de gecanneleerde zuilen en de harmonieuze afmetingen.

Nîmes; Maison carree

Strijd tussen Ionische kolonisten in Marseille en autochtonen in de omgeving

In de tweede eeuw voor Christus begonnen de verhoudingen tussen Provinciaalse bevolkingsgroepen en de kolonisten in Marseille te verslechteren. De autochtonen kwamen in opstand tegen de imperialisten. Marseille vroeg bescherming aan de Romeinen. De Romeinen gaven daaraan gehoor. Natuurlijk hadden ze ook hun eigen beweegreden. De Romeinen zagen de tegenstanders van de Griekse kolonisten als een potentiele bedreiging. Bovendien was rust in dit gebied voor de Romeinen van groot belang omdat in de Provence belangrijke handelsroutes liepen. In 125 voor Christus vielen  Romeinse legioenen de Provence binnen. Zij onderwierpen de wijde omgeving en bouwden daar diverse nederzettingen. Massalia behield zijn autonomie en grondgebied aan de kust.

Volgende pagina: De Provence als onderdeel van het Romeinse Rijk

Terug: Gallo-Romeinse bezienswaardigheden in Gard, Vaucluse en Bouches-du-Rhône

Geef een reactie